#höst #sommar #vår
Cykling, Utflykt

En midsommardröm

På Midsommardrömsleden får du en mycket god uppfattning om den sydösterbottniska naturen, byarna, livet och människornas själslandskap. Leden skär genom öppna fält och dyker ibland genom byar in i skogen.

Ringleden går via Kauhajoki, Kurikka och Jalasjärvi. Nära leden i södra änden av Kauhajoki ligger kanjonen Katikankanjoni, en imponerande ravin som på sina ställen är upp till 20 meter djup. Efter denna svindlande kanjon i riktning mot Kauhajoki ligger Hyypänjokilaakso, en älvdal som är ett nationellt värdefullt landskapsområde. Dalen har bildats av en spricka i berggrunden. Leden går från Kauhajoki till Kurikka, på idylliska vägar genom små bysamhällen längs Kyro älv. Från Kurikka svänger leden tillbaka söderut mot Jalasjärvi och därifrån åter till Kauhajoki.

I Jalasjärvi, Kurikka, finns ett av de största textilföretagen i landskapet, Jokipiin pellava, vars fabriksbutik är öppen på vardagar. Längs leden i Ilvesjoki, Kurikka, finns även spritfabriken Pramia, där det finns både fabriksbutik och kafé. Ett kort stycke från Pramia ligger Alpon Savanni, en skulpturpark som outsiderkonstnären har skapat av återvunna material. Det finns 150 djurskulpturer i den förtjusande parken. Lite längre fram efter leden finns ytterligare exempel på levnadskonstnärer som förverkligar sina egna idéer i byn Kammi, som är byggd på en myr. En plats väl värd att besöka.

Förutom åkrar och älvlandskap går leden även igenom skogspartier. Längs vägen ligger Nummijärvi, där Nummirock-festivalen firas varje midsommar. Leden är ca 123 km lång.

Kontakt information
Locality