#höst #sommar #vinter #vår
Hantverks- och specialbutik, Kultur, Mat och dryck, Restaurang, Se och upplev, Shopping, Upplevelser

Konst- och kulturcentret Kalevan Navetta

Kalevan Navetta invigdes i mars 2020 och inrymmer Seinäjoki stads kulturtjänster: kulturbyrån, barnkulturcentret Louhimo, Seinäjoki konsthall, Taito Etelä-Pohjanmaa ry/Taito Shop Seinäjoki samt hantverks- och designskolan Näppi, restaurang Äärellä Kuppi+Kattila, Seinäjoki-enheten av Konstuniversitetets Sibelius-Akademi och Seinäjoki konstnärsförenings konstutlåning Parsi. I huset finns även lokaler för Seinäjoki medborgarinstituts trä- och metallarbetsverkstäder.

Drömmen om Kalevan Navetta som ett hem för kultur och konst hade funnits i många år innan den blev verklighet. I avvaktan på en lämplig verksamhetsmodell arrangerades konserter och utställningar av pop up-typ i huset. En avgörande vändning kom i början av 2018, då företagaren Petri Pihlajaniemi köpte huset av Peab Oy sedan han hittat en fungerande uppsättning hyresgäster. Renoveringen av Kalevan Navetta började i augusti 2018.

Huset är en gammal stenladugård, vars historia går tillbaka till 1890-talet. När jordbruket på Östermyra herrgård drabbades av ekonomiska svårigheter togs gården över av den största borgenären, livförsäkringsbolaget Kaleva. Ett tag planerade Kaleva att fortsätta familjen Wasastjernas framgångsrika kreaturshållning och bestämde 1893 att en ny stenladugård skulle byggas i Itikanmäki i Seinäjoki.

Livförsäkringsbolaget Kaleva lade dock ner sin jordbruksverksamhet strax innan den nya ladugården var klar i slutet av 1890-talet. Trots namnet fanns det bara kreatur i huset en enda gång: 1905 arrangerades en tvådagars lantbruksutställning i huset och dess omgivning. Husets namn Kalevan Navetta har gått från generation till generation.

Aktiviteter
Attraktion
För grupper
Hantverks- och specialbutik
Museer och utställningar
Restaurang
Upplev