#kesä #kevät #syksy #talvi

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta

Maaliskuussa 2020 avattuun Kalevan Navettaan on muuttanut Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut; kulttuuritoimisto, lastenkulttuurikeskus Louhimo, Seinäjoen taidehalli, Taito Etelä-Pohjanmaa ry; Taito Shop Seinäjoki sekä Käsityö- ja muotoilukoulu Näppi, ravintola Äärellä Kuppi+Kattila, Taideyliopiston Sibelius- Akatemian Seinäjoen yksikkö ja Seinäjoen taiteilijaseuran taidelainaamo Parsi. Lisäksi talossa on tilat Seinäjoen kansalaisopiston puu- ja metallityöverstaille.

Unelma Kalevan Navetasta kulttuurin ja taiteen kotina oli elänyt jo vuosia ennen sen toteutumista. Ennen sopivan toimintamallin löytymistä talossa ehdittiin järjestää pop up-tyylisiä konsertteja ja näyttelyitä. Ratkaiseva käänne tapahtui alkuvuodesta 2018, kun yrittäjä Petri Pihlajaniemi osti talon rakennusliike Peab Oy:ltä toimivan vuokralaispaletin löydyttyä. Kalevan Navetan saneeraus alkoi elokuussa 2018.

Talo on vanha kivinavetta, jonka historia alkaa 1890-luvulta. Östermyran kartanon maatilan taloudellisten vaikeuksien vuoksi tila siirtyi sen suurimman velkojan henkivakuutusyhtiö Kalevan omistukseen. Hetken aikaa Kaleva suunnitteli jatkavansa Wasastjernojen aloittamaa maineikasta karjataloutta ja määräsi uuden kivinavetan rakentamisesta vuonna 1893 Seinäjoen Itikanmäelle.

Henkivakuutusyhtiö Kaleva kuitenkin luopui maatalousliiketoiminnasta juuri ennen kuin uusi navetta valmistui 1890-luvun lopulla. Nimestään huolimatta talossa ei ollut karjaa kuin kerran: vuonna 1905 talossa ja sen ympäristössä järjestettiin kaksipäiväinen maatalousnäyttely. Talon nimi, Kalevan Navetta, on kulkenut sukupolvelta toiselle.

Aktiviteetit
Elämys
Kädentaidot ja erikoismyymälät
Museot ja näyttelyt
Nähtävyys
Ravintola
Ryhmille