#kesä #kevät #syksy #talvi

Kosolan Talo

Kosolan Talon historia 1700-luvulta lähtien on poikkeuksellinen. Siinä tiivistyy eteläpohjalaisuuden tarina, joka kertoo häjyistä ja vallesmanneista, vahvasta yrittäjyydestä ja sivistämisestä, voimallisesta maataloudesta ja kansanliikkeistä kuten nuorisoseuraliikkeestä, amerikansiirtolaisuudesta ja körttiläisyydestä, jääkärivärväyksestä ja lapuanliikkeestä. Näissä kaikissa ovat talossa vaikuttaneet olleet osallisia. Kosolan Talon tarina on väkivallan ja vakauden, voiman ja vastavoiman tarina eteläpohjalaisuuden sydämessä, keskellä valtakunnallisesti arvokasta Lapuan Tuomiokirkon kulttuuriympäristöä.

Kosolan Talo on myös yksi suurimmista jäljellä olevista pohjalaistaloista. Kaksi- ja puolifooninkisen talon huonepinta-ala on lähes 800 neliötä. Näitä neliöitä kunnostetaan talon ikään ja arvoon sopivilla perinteisillä menetelmillä. Kievarin tilat ovat nyt valmiit, ja niissä toimii korkeatasoinen tilauskahvila ja tilausravintola.  

Taloa kehitetään eteläpohjalaisen kulttuuriperinnön vierailukeskuksena. Historiansa, sijaintinsa ja näyttävän olemuksensa vuoksi Kosolan talo on nähtävyys, joka muuttuu elämykseksi ovien sisäpuolella, tarinankertojan tullessa mukaan kuvaan.

Talon tarina- ja tapahtumatarjonnan lisäksi järjestämme bussiryhmille pohjalaiseen kulttuurihistoriaan liittyviä pidempiä ja lyhyempiä päiväretkiä eri teemoilla. Katso mitä Kosolan talossa tapahtuu tällä hetkellä heidän sosiaalisen median kanavistaan.

Kosolan talossa voidaan järjestää opastettu vierailu (lue lisää sivuiltamme). Kosolantaloon ja pohjalaiseen rakennusperinteeseen on mahdollisuus tutustua myös valmiiden ryhmäretkiohjemien mukana; “Aikamatka pohjalaistaloihin” (lue lisää sivuiltamme) ja “Historiaa ja muinaisuutta Kyrönjoen kauneimmissa maisemissa” (lue lisää sivuiltamme). Tarinankertojina toimivat Taina Hautamäki ja Heli Karhumäki.

Kosolan talossa toimii myös historiallinen kievari; tilauskahvila ja tilausravintola. Kosolan kievarin ravintolapalveluista vastaa monin tunnustuksin palkittu, lähiruokaa valmistava Juurella-ravintola, jota johtaa seinäjokelainen Jani Unkeri. Kahvila- ja lounaspalveluita järjestää lapualainen herkkuleipuri ja kahvilayrittäjä Olli Lahdensuo. Asiakaspaikkoja on kievarin alakerrassa 62, ja yläkerran kabinetissa 15.  

Aktiviteetit
Elämys
Kahvila
Nähtävyys
Ruokailu
Ryhmille