#kesä #kevät #syksy #talvi

Kosolan Talo

Kosolan Talon historia vuodesta 1861 on poikkeuksellinen. Siinä tiivistyy eteläpohjalaisuuden tarina, joka kertoo häjyistä ja vallesmanneista, vahvasta yrittäjyydestä ja sivistämisestä, voimallisesta maataloudesta ja kansanliikkeistä kuten nuorisoseuraliikkeestä, amerikansiirtolaisuudesta ja körttiläisyydestä, jääkärivärväyksestä ja lapuanliikkeestä. Näissä kaikissa ovat talossa vaikuttaneet olleet osallisia. Kosolan Talon tarina on väkivallan ja vakauden, voiman ja vastavoiman tarina eteläpohjalaisuuden sydämessä, keskellä valtakunnallisesti arvokasta Lapuan Tuomiokirkon kulttuuriympäristöä.

Kosolan Talo on myös yksi suurimmista jäljellä olevista pohjalaistaloista. Kaksi- ja puolifooninkisen talon huonepinta-ala on lähes 800 neliötä. Näitä neliöitä kunnostetaan nyt talon ikään ja arvoon sopivilla perinteisillä menetelmillä.

Historiansa, sijaintinsa ja näyttävän olemuksensa vuoksi Kosolan talo on nähtävyys, joka muuttuu elämykseksi ovien sisäpuolella, tarinankertojan tullessa mukaan kuvaan. Kunnostustöiden kestäessä tarjoamme turvallisesti ohjattuja kierroksia työmaalla. Voi olla, että Kosolassa on niihin seuraava tilaisuus vasta 100 vuoden kuluttua.

Kunnostuksen myötä taloa kehitetään pohjalaisen kulttuuriperinnön vierailukeskuksena. Tilojen valmistumista odotellessa myös järjestämme bussiryhmille pohjalaiseen kulttuurihistoriaan liittyviä pidempiä ja lyhyempiä päiväretkiä eri teemoilla. Katso mitä Kosolan talossa tapahtuu tällä hetkellä heidän sosiaalisen median kanavistaan.

Kosolan talossa voidaan järjestää opastettu vierailu (lue lisää sivuiltamme). Kosolantaloon ja pohjalaiseen rakennusperinteeseen on mahdollisuus tutustua myös valmin ryhmäretkiohjemien mukana; ”Aikamatka pohjalaistaloihin” (lue lisää sivuiltamme) ja ”Historiaa ja muinaisuutta Kyrönjoen kauneimmissa maisemissa” (lue lisää sivuiltamme).

Tarinankertojana toimii ammattiopas ja rakennuskonservaattori, Kosolan Talon projektipäällikkö Taina Hautamäki.  

Aktiviteetit
Elämys
Nähtävyys
Ryhmille