#höst #sommar #vår
Cykling, Utflykt

Södra Österbottens brännvinsrally

Södra Österbottens brännvinsrally kombinerar Södra Österbottens hantverk och brännvinsframställning med det omväxlande österbottniska landskapet. Rutten går genom Storkyro, Kurikka, Ilmola och Seinäjoki.

Södra Österbottens brännvinsrally uppmuntrar inte till fylleri, utan till att lära känna Södra Österbottens bryggerier och destillerier. Finlands kanske mest kända dryck har också fått sitt namn härifrån. Många har hört talas om Koskenkorva, men hur många har varit där? På denna ringled kommer du också dit. Rutten går genom Storkyro, Kurikka, Ilmola och Seinäjoki. Längs rutten ligger det berömda Kyrö Distillery i Storkyro, och i Koskenkorva finns värdshuset Koskenkorva Trahteeri och ett museum. I Ylistaro, som är en del av Seinäjoki, finns dryckesfabriken Pirula. Från rutten kan du ta en avstickare till Seinäjoki och besöka Mallaskoski bryggeri vid foten av det gamla vattentornet. Det nyaste bryggeriet i Södra Österbotten finns i den före detta fabriken Kurikan Lakkitehdas i Panttila. Fabriken har en lång historia, men ölbryggningen har precis börjat.

Orisbergs herrgård ligger också längs Brännvinsrally-leden. Det finns ett kapell i anslutning till herrgården och där finns även en campingplats för övernattning.

Denna rutt erbjuder också ett mycket typiskt sydösterbottniskt landskap med öppna fält, sandiga skogsvägar och förstås byvägar. Längs sträckan finns både historiska och på annat sätt kända platser, till exempel den ståtliga kyrkan (Komia kirkko) i Ylistaro och Jari Mäkis amerikanska ranch och butik i Koskenkorva.