#höst #sommar #vinter #vår
För familjer, Se och upplev, Utflykt

Upplevelseleden på Jouppilaberget

Upplevelseleden för alla på Jouppilaberget ligger bara några kilometer från Seinäjoki stadskärna. Rutten är en led för den som vill röra sig tryggt i terrängen, njuta av frisk luft och må bra i naturen, även rörelsehindrade. Vem som helst kan vandra rutten: personer med bättre eller sämre kondition, men speciellt rörelsehindrade och barnfamiljer. Rastställen finns på bänkar längs stigen eller vid en dikttavla, vid skogsträsket och fågelholkutställningen.

Till ruttens början

Startpunkt 1

Parkeringsplatsen på Jouppilaberget
Jouppilanvuorentie 66, Seinäjoki
WGS84) N62 46.663 E22 48.345.

Kör 660m längs vägen som börjar bakom Restaurang Joupiska. Ruttens startområde finns direkt på andra sidan om porten. Från startområdet väljer man leden “Elämysliikuntareitti Jouppilanvuori (1,8 km)”.

Startpunkt 2

Luontotalo Käpälikkö
Kyrkösvuorentie 26, Seinäjoki
62°46’10.9″N 22°48’50.0″E.

Du kan börja rutten även på parkeringsplatsen vid Kyrkösjärvi badstrand och naturhuset Luontotalo Käpälikkö, ca 1,3 km från startpunkt 1. Leden från parkeringsplatsen till startpunkt 1 är anpassad för rörelsehindrade.

Ruttbeskrivning

Hela rutten går längs toppen av Jouppilaberget i talldominerad skogsterräng. Det finns flera upplevelsemål längs rutten. Rutten lämpar sig väl för vandrare, cyklister och speciellt för rörelsehindrade. Vid ruttens startområde finns en motionspark som har utrustning även för rörelsehindrade. Vid ruttens startpunkt finns många olika vägvisare, kartor och leder som går i olika riktningar. Längs rutten finns guidetavlor som det står “Olet tässä (Du är här)” på i alla korsningar. Rutten är utmärkt med rullstolssymboler.

Svårighet

Upplevelseleden går i relativ jämna terränger längs en bred väg. Det finns bara små höjdskillnader. Rutten är välmarkerad.

Bra att veta

Vintertid rör sig också skidåkare längs rutten, men den ena sidan av rutten är avsedd för vandrare. Vintertid kan stigen vara hal, så det gäller att gå försiktigt eftersom stigen inte sandas. En del av upplevelsemålen kan vara upptagna, stängda eller öppna endast på beställning. Aarnikotka kåta som har torrtoalett är till exempel öppen från onsdagar till söndagar k. 10.00-20.00, övriga tider endast på beställning. Alla torrtoaletter som finns längs rutten är anpassade för rörelsehindrade – det går lätt att komma in med rullstol. Toaletterna är så pass stora att även en personlig medhjälpare får plats. Upplevelserutten ingår i ett större nätverk av upplevelseleder. Från restaurang Joupiska kommer man till Kyrkösjärvi strand (4,5 km) och därifrån kan man fortsätta längs leden för rörelsehindrade ända till Ahonkylä i Ilmajoki (10 km). En del av upplevelserutten går också längs Jouppilabergets motionsbana (5 km).

Omgivning

Från startpunkten går stigen först nedåt till den första rastplatsen ”Stödjepunkten vid berget”. Där finns ett soldathem, en bivack och skyttegravar. Därifrån fortsätter leden över vägen till skyttebanan för att därefter nå fram till den militära hinderbanan. Därefter kommer man fram till ståtliga klippor täckta med lavar. Uppe på klippan finns en kåta och en plats för stillhet med naturskön utsikt ner mot skogsträsket. Rutten fortsätter mot fågelholksutställningen och viker sedan av mot höger, där man går över en liten bro vid skogsträsket. Därifrån kommer man till ett vindskydd som lämpar sig för en dryckes- eller vilopaus. I följande korsning viker man av åt höger och sedan fortsätter stigen svagt uppåt tillbaka till startpunkten.

Intressant information om rutten

Vid upplevelserutten kommer man i kontakt med den lokala fågelskogen som inleds vid fågelholksutställningen. På 400 meters avstånd finns en trevlig rastplats i klippomgivning. Om man går därifrån längs en kort spång, kommer man till ett gömsle varifrån man kan betrakta livet i skogen i smyg. I gömstället får flera personer plats samtidigt.

Ladda ner och skriv ut: ruttbeskrivning och karta!

Kontakt information
Locality
Aktiviteter
Camping