Soini

Soini – Södra Österbottens pärla

Soini är en kommun med storartad natur och fantastiska utflyktsleder i ett landskap som förutom myrar, sjöar och mäktiga åsar även kan stoltsera med Södra Österbottens högsta punkt Raitamäki. I Soini kan turisterna ta del av färgrika berättelser, traditioner, naturmystik och upplevelser året om. Tack vare sitt höga läge är Soini även en utmärkt plats för vinterturism och skidåkning.

Fantastisk natur och långa vandringsleder

Soini erbjuder turisterna många möjligheter till friluftsliv och utflykter – samt lugn och ro. Särskilt stolt är man över de rena myrmarkerna, skogarna och sjöarna. Markerade vandringsleder finns även för de mest kräsna vandrare. Man kan bland annat gå från Vuorenmaa i Soini till Ähtäri Zoo på fjärrvandringsleden E 6, som sträcker sig från Kilpisjärvi till Turkiet. Man kan uppleva det bästa av Suomenselkä-området på Arpainen-leden eller beundra Kuninkaanjokis slingrande strömfåra från Kuninkaanpolku (Kungsstigen). Dessutom finns det kortare, omväxlande leder i Soini, såsom Hermanninpolku och Kuninkaanpuisto.

Området erbjuder fantastiska möjligheter även till annan vildmarksturism: terrängcykling, fågelskådning, jakt, fiske och bärplockning. Vintertid genomkorsas landskapet av ett omfattande nät av skidspår och även utförsåkning blir allt mer populärt vid sidan av andra vinteraktiviteter i backarna i Vuorenmaa. Det finns gott om badstränder med klart vatten, och en del av dem har även grillplatser eller vindskydd.

Historiens vingslag och kultur

Soinis långa historia mitt i ödemarken sätter fortfarande sin prägel på bygemenskapen och den idylliska tätorten med sina trähus. På 1700–1900-talet var trakten ett viktigt tjärbränningsområde, och minnen från den tiden är de hundratals tjärdalarna i Soini och Antti Maasalos minnesmärke över tjärbränningen. För den som är intresserad av historia inklusive militärhistoria rekommenderas Kuninkaantupa-museet och hembygdsmuseet som drivs av hembygdsföreningen Soini-seura. I Soini bor Reijo Kivijärvi, en av Finlands mest betydande naivistiska konstnärer. Hans konstateljé är väl värd ett besök tillsammans med den omgivande gården med rökbastu och takspånsfabrik.

Världens enda fattigbössa i form av en kvinna övervakar ännu trafiken på Kyrkbacken vid klockstapelns fot. I gamla berättelser från Soini förekommer just starka kvinnor, från jägaren Motti-Milia till den originella naserskan Eve och dagens missar och släggkasterskor.

Soini bjuder på många evenemang och aktiviteter

Framför allt sommartid bjuder Soini på upplevelserika evenemang som samlar de bästa krafterna i respektive bransch och glädjer turisterna. Mycket populära evenemang är Soinis natur- och vildmarksmässa, musik- och gastronomifestivalen Soinillinen och kronbröllopet Wanahan ajan Kruunuhäät, som lockar besökare från när och fjärran. Vandringsevenemanget Arpaisten patikka erbjuder en fantastisk upplevelse i ett höstligt landskap.

Utförsåkningscentret i Vuorenmaa håller på att utvecklas till en mångsidig leverantör av upplevelser från utförsåkning till naturaktiviteter. Lukkarilan Hevospalvelut (stall- och ridtjänster) och Wuorelan Vuohivaellukset (getvandringar) erbjuder möjligheter för människor i alla åldrar att umgås med djur. De aktivitetssugna kan spela på fullängds fribeegolfbanan i Lintuharju eller gå på skattjakt med geocaching. De lantliga logialternativen fungerar även som lugna baser för dagsutflykter i västra Finland – inom en timmes köravstånd ligger Ähtäri Zoo, Bybutiken i Tuuri, Kuortane Idrottsinstitut, PowerPark i Härmä, Aktivitetsparken Veijari i Saarijärvi, Seinäjoki Ideapark och Duudsonit Activity Park.

Arpainen

Arpainen-leden erbjuder såväl vandrare, terrängcyklister som skidåkare möjlighet att uppleva den mäktiga naturen i Suomenselkä med åsar, myrar och otaliga sjöar. Leden går genom ett omväxlande landskap med höjdpunkter som Arpainens åsområde, det högt liggande kulturlandskapet i Löytöperä och fåglarnas häckningsplats på den spångade myren Matosuo.

Arpainen-leden är en del av EU:s fjärrvandringsled E6 och där finns även en av de sydligaste ödestugorna i Finland. Stugan och bastun i Arpainen ligger i gränstrakten mellan Ähtäri och Soini och får användas fritt av alla.

Ett enkelt sätt att lära känna Arpainen-leden är att delta i det årliga evenemanget
Arpaisten patikka. Mer information och kartor för att planera din utflykt finns på adressen www.arpainen.fi/