Lapua

Lapua – moderni eteläpohjalainen kaupunki

Lapua on vireä, innostava, turvallinen ja energinen kaupunki. Kaupunki, jossa viihtyvät menestyvät yritykset ja onnelliset asukkaat.

Noin 14 500 asukkaan eteläpohjalaiskaupungissa on rikas kulttuurielämä ja laaja vapaa-ajan tarjonta; Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Simpsiön laskettelukeskus ja luontopolut, kaupungin museot, galleriat, teatterit, erilaiset tapahtumat sekä uimalat, urheilukisat, -hallit ja -kentät pitävät niin paikkakuntalaiset kuin vierailijatkin vireinä.

Lapualla luonnonrauhastakin voi nauttia vaihtuvissa maisemissa: perinnemaisemaa kuvastavien peltolakeuksien, jokien sekä Simpsiön-vuoren ansiosta alueen luonto näyttäytyy monipuolisena ja monimuotoisena sekä visuaalisesti että eläimistöltään. Lapualla voit valita riemukkaan tai rauhallisen päivän joko yksin, kaksin, porukassa tai perhepiirin kesken – meillä viihdyt varmasti.

Kun tulee luvattua suuria, niin sanojen takana myös seistään. Olemme tänään hyviä – huomenna vielä parempia. Yhteishenki, yritteliäisyys ja innovaatiot tekevät tulevaisuudesta turvallisen. Lapualla emme tee ”joko tai” vaan ”sekä että”. Otamme askeleen eteenpäin hyvästä ja pyrimme päivittäin parempaan. ”Sekä että” -asenne pitää paikkakunnan avoimena uusille ideoille, kasvulle ja kehitykselle.

Simpsiön vuorelta katse kantaa kauas

Silloin, kun Etelä-Pohjanmaan lakeus oli vielä meren peittämää, huuhtoivat aallot Simpsiön rantakivet sileiksi. Tämä pirunpelloksi kutsuttu kivipelto, muinaisranta, on geologisesti merkittävä luontokohde 132 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavan Simpsiön etelärinteessä.

Lapuan Simpsiötä kutsutaan mahtipontisesti vuoreksi. Se on suosittu ulkoilukohde, sillä sen metsiä halkoo eri mittaiset luontopolut, joiden varrella voi perehtyä alueen eläimiin ja historiaan opastaulujen avulla. Näköalatorni soveltuu lintujen tarkkailuun ja maisemien ihailuun, kuntoportaat hikiliikuntaan ja maastopyöräreitti kelpaa varmasti hurjapäisemmällekin fillarikuskille. Simpsiön hiihtokeskuksen rinteet ovat pisimmillään jopa 600-metrisiä ja alueella on kymmenen kilometrin pituinen valaistu hiihtolatu.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku – tehdasalueen uusi elämä

Vanha Paukku on ympäristöltään ja historialtaan ainutlaatuinen kulttuuri- ja yrityskeskus Lapuanjoen rannalla. Entisen Lapuan patruunatehtaan vanhoista tehdasrakennuksista muodostuvalla alueella sijaitsevat kaupungin museot, Patruunagalleria ja Pohjanmaan valokuvakeskuksen galleria sekä kaupunginkirjasto.

Ostoksia voi tehdä uniikissa Lapuan Kankurit outlet -myymälässä ja Lapuan Taidemuseon museokauppa Paukun Taika -putiikissa. Ravintola Iso Prässi toimii lounas -ja tilausravintolana. Makasiinirakennuksessa on viihtyisä kahvila-baari, Café Patruuna. Lisäksi alueella on elokuvateatteri Bio Marilyn, Teatteri Lapua sekä musiikki- ja kansalaisopisto. Kesällä Vanhan Paukun rannasta lähtee myös jokilaiva, joka vie matkalaisensa opastetulle risteilylle Lapuanjoelle.

Matkailupuutarhassa riittää ihmeteltävää

Jokilaakson matkailupuutarhan yli tuhat eri lajia houkuttelevat testaamaan omaa kasvitietämystä; perennat, pensaat ja puut sekä vuosittain vaihtuvat kesäkukat ilahduttavat joka kesä sekä paikallisia että matkailijoita. Paikalla aiemmin toimineen Lapuan emäntäkoulun yli sata vuotiaat rakennukset tuovat alueelle seesteisen tunnelman.

Ihaile hyötykasveja, haistele havukasveja, rakastu ruusutarhaan ja heittäydy nurmelle omenapuiden varjoon. Pörheät kotieläimet ilahduttavat perheen pienimpiä, ja jokirannassa voi käydä narraamassa kaloja sekä paistaa eväsmakkaraa.

Lapua on väkevä tapahtumakaupunki

Viihdy festivaaleilla, inspiroidu messuilla. Voimaannu teatteriesityksissä ja syty kotimaisissa pääsarjatason huippu-urheiluotteluissa.

Suurin osa kaupungin kulttuuritapahtumista sijoittuu Kulttuurikeskus Vanhan Paukun alueelle. Suurimmat vuosittaiset tapahtumat ovat heinäkuussa järjestettävä Vanhan Paukun Festivaali sekä marraskuun kaksipäiväiset Joulunavausmessut. Pienempiä tapahtumia järjestetään säännöllisesti ympäri vuoden. Myös Teatteri Lapua kuuluu alueen vahvoihin toimijoihin tarjoten ammattimaisesti tuotettuja teatteriesityksiä.

Toukokuussa järjestettävä maakunnallinen Lakeus Kukkii -tapahtuma kerää puutarhan ystävät yhteen Jokilaakson matkailupuutarhaan. Joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen Lapuan urkufestivaali tuo korkealaatuista urkumusiikkia Lapuan tuomiokirkkoon. Kulttuuri- ja musiikkitapahtumien lisäksi myös kaupungin urheilutapahtumien kirjo on laaja. Lapuan Virkiän naisten superpesis- sekä Korikobrien miesten koripallojoukkueet tarjoavat huippuotteluita maan korkeimmalla sarjatasolla. Kaupunki tarjoaa elämyksiä, kokemuksia ja tekemistä ympäri vuoden.