Etseri

Ähtäri – pandor och roliga aktiviteter året om

Visit Ähtäri är din reseguide till det lokala turistutbudet. På webbplatsen finns en onlinebutik där turister kan köpa nästan allt de behöver för sin semester i Etseri. Förutom onlineköp hjälper webbplatsen både turister som anländer till Etseri och lokalbefolkningen att hitta i turismutbudet. På webbplatsen har vi samlat tips om boende och aktiviteter, stadsevenemang, platser att besöka och dolda pärlor. Om det finns önskemål som de färdiga produkterna inte uppfyller, erbjuder Visit Ähtäri också hjälp med skräddarsydda tjänster, speciellt för grupp- och konferensresor.

Läs mer om här!

Välkommen till Etseri och Södra Österbotten. Det vackra ås- och sjölandskapet i Etseri upplevs allra bäst på vandringsleder och naturstigar. Den rena naturen och vattendragen förtrollar med sin skönhet.

Läs mer: https://visitahtari.fi/sv/naturleder/

Njut av lyx i vardagen. I Etseri hittar du högklassiga villor samt rum, lägenheter och stugor som andas gamla tider. Allt krönt med vänlig service.

Läs mer: https://visitahtari.fi/sv/boende/

I Etseri-området hittar du charmiga kaféer, restauranger, lunchställen och många snabbmatsalternativ. På sommaren öppnar många ställen även sina härliga terrasser, där du kan njuta av bländande vacker sjöutsikt.

Läs mer: https://visitahtari.fi/sv/att-ata/

Välkommen till Etseri och Södra Österbotten. Det vackra ås- och sjölandskapet i Etseri upplevs allra bäst på vandringsleder och naturstigar. Den rena naturen och vattendragen förtrollar med sin skönhet. Etseri erbjuder en mängd olika aktiviteter året om.

Läs mer: https://visitahtari.fi/sv/upplevelser/

Boka en guide på Etseri-resan för en hel grupp eller för en enskild familj. Guiden kan möta upp i bussen eller bilen. På den guidade turen (1–3 timmar, minst 1 timme) får ni höra allmän information om Etseri, från dess historia till nutid och berömda personer. Första timmen 50 euro/guide, efterföljande påbörjade timmar 25 euro/timme/guide. Obs! Priset inkluderar inte buss- och bränslekostnader. Guidningen kan kombineras med platsbesök eller kaffe/mat på en utvald plats mot en extra kostnad. Tillgängligt året om. Språk: finska, engelska och svenska.

Läs mer: https://visitahtari.fi/sv/sevardheter-och-attraktioner/

Ähtäri Zoo Camping är granne med djurparken som är känd för sina pandor och björnar. Campingplatsen har 15 vinterbonade stugor, 25 campingstugor, varav två har bastu, 150 husbilsplatser (71 med el). På området finns mini-market, badstrand, strandbastu, minigolf. Djurparken är öppen varje dag året om. I Snowpanda House bor de stora pandorna, och där finns också det mångsidiga Deli&Cafe.

Läs mer: https://visitahtari.fi/sv/

Ähtäri Zoo

Finlands första djurpark i naturlig miljö Ähtäri Zoo grundades 1973. I djurparken finns ett 60-tal djurarter, de flesta från barrskogsbältet. 2018 fick djurparken även lite mer ovanliga djur, när pandorna Pyry och Lumi kom till Ähtäri från Kina. Pandahusets invånare ingår i ett världsomfattande program för skydd av jättepandan. Cirka 150 000 besökare besöker parken varje år. På turistområdet finns även Djurparkens camping och hotell Mesikämmen.

Kulturupplevelser för alla smaker

Etseris livaktiga kulturverksamhet erbjuder upplevelser för vänner av konst och kultur. Pirkanpohja konstcenter visar verk av professorn och skulptören Eero Hiironen samt andra växlande utställningar. Etseri hembygdsmuseum öppnar ett fönster till vardagslivet under olika tidsperioder. Folkskole- och skogsskolemuseet visar föremål, affischer och bilder som berättar om skolans värld från 1900-talets början och framåt. Kartongfabriken grundades 1898 vid forsen Vääräkoski i älven Hyvölänjoki och var i drift i nästan hundra år. Nu är kartongfabriken ett skyddat objekt och kartongmaskinens enda uppgift är att vara ett blickfång för besökare. Utställningen Lelujen Nostalgiaa (Leksaksnostalgi) består av delar av Rita Halttunens leksakssamling och älskas av både barn och vuxna.

Etseri kyrka byggdes på 1930-talet och är en modern långkyrka, vilket är ovanligt i den österbottniska kyrkoarkitekturen. Kyrkan dominerar landskapsmässigt kyrkbyns gamla kärna. Timmerkyrkan i Honkiniemi färdigställdes 1999, och sommartid är denna vägkyrka öppen för alla resenärer – oavsett om de är på arbetsresa eller på semester. Turistområdets kapell byggdes 1772 och är så vitt man vet det äldsta bostadshuset i Etseri. Från början var kapellet kaplanen Erik Peranders bostadshus, och senare har det varit en plats för tystnad för resenärer i Mini-Finland.

Evenemangsstaden Etseri

Dans, artistuppträdanden, konserter, utställningar och andra evenemang håller uppe tempot i Etseri stad året om. Även Hotell Mesikämmen i närheten av Ähtäri Zoo drar sitt strå till stacken och i hotellets lokaler ordnas evenemang under hela året. Dessutom finns det en aktiv och engagerad amatörteater på orten.

Vacker och omväxlande natur att njuta av

Det vackra sjö- och åslandskapet i Etseri erbjuder fantastiska möjligheter att röra sig i naturen. Vandringsleder och promenadstigar går genom omväxlande natur och det finns både lättgångna naturstigar och mer utmanande leder att välja mellan. Etseriledens fiskeområde omfattar stora vattenområden i Lehtimäki, Soini och Etseri. Fiskbeståndet i vattendragen är mycket gott tack vare ett långvarigt återställningsarbete.

Etseri kommun

Etseri ligger mitt i det underbara finska sjölandskapet i åsområdet Suomenselkä, vars naturförhållanden skiljer sig från resten av Södra Österbotten. Landskapet i området är mycket omväxlande, och den högsta punkten reser sig cirka 233 meter över havet. Etseri har cirka 6 000 invånare och närmare 1 400 semesterbostäder – näst flest i Södra Österbottensregionen. Även om orten är mest känd för djurparken Ähtäri Zoo är den mycket mer än så.