#höst #sommar #vinter #vår
Attraktioner, Kultur, Se och upplev, Upplevelser

Aalto-centret i Seinäjoki

Aalto-centret i Seinäjoki är en globalt sett unik arkitektonisk helhet. Det består av sex byggnader samt Medborgartorget från 1988. Aalto-centret ligger i Seinäjoki centrum, bara 500 meter från Seinäjoki järnvägsstation.

Aalto-centrets första byggnad är Lakeuden Risti (Korset på slätten), som färdigställdes 1960. Kyrkorummet är utformat som en katedral. Kyrkans 65 meter höga torn kan besökas sommartid för att se Seinäjoki från ovan.

Fasaden på stadshuset från 1962 domineras av en pelarhall, där byggnadens huvudingång finns. De mörkblå keramiska stavteglen på stadshusets fasad skimrar på olika sätt vid olika tider på dygnet och året och ger Seinäjoki stadshus en anslående profil.

Andra byggnader som hör till centret är Aalto-biblioteket (1965), Församlingscentret (1966), Statens ämbetshus (1968) och Teaterhuset (1987).

I Seinäjoki ligger även Södra Österbottens Skyddskårskrets stabshus från 1925, som är det enda av Aaltos ungdomsverk som har bevarats oförändrat.

Guidade Aalto-vandringar kan bokas på Visit Lakeus kontor; läs mer om guidningarna. Läs mer om Aalto-centret på Visit Seinäjokis webbplats.

Aktiviteter
Attraktion
Upplev