#höst #sommar #vinter #vår
Attraktioner, För familjer, Se och upplev, Upplevelser

Biblioteket Apila

Seinäjoki fick ett nytt stadsbibliotek år 2012 när byggnaden Apila, ritad av JKMM Arkitekterna, stod färdig. Uppifrån sett påminner byggnadens form om ett klöverblad och designen har även influenser av japansk origami.

Biblioteket Apilas fasad är av koppar med fiskfjällsmönster. På första våningen finns bibliotekets tidningsläsesal och internetdatorer för kunderna samt ett café. Bibliotekets hjärta utgörs av ett läsetrapphus, där man kan ordna olika evenemang, men även läsa och fördriva tiden. På första våningen finns dessutom Jaaksi-salen för möten och konferenser samt barnavdelningen Piilomaa, där barnen kan utforska bokhus som är tematiskt ordnade. Bredvid Piilomaa finns en läsesal för vuxna. På bottenvåningen finns bibliotekets musiksamlingar och ungdomssamlingar. På bottenvåningen finns dessutom ett spelrum, en utställningslokal, ett musiklyssningsrum och ett digitalt piano. Från bottenvåningen går det även en underjordisk gång till Aalto-biblioteket.

Innan det nya biblioteket stod färdigt fungerade Alvar Aaltos bibliotekshus från 1965 som stadens huvudbibliotek. Aalto-biblioteket är en del av Aalto-centret soom består av förvaltnings- och kulturbyggnader ritade av Aalto. Numera bildar Apila och Aalto-biblioteket en gemensam helhet. I Aalto-biblioteket finns en läsesal, konst-, historie- och etnologiböcker samt landskapssamlingen. Där finns även en samling barnböcker samt gruppmaterial avsedda för undervisning och handledning. Aalto-biblioteket och det prisbelönade Apila-biblioteket förenas genom en underjordisk gång.

Seinäjoki stadsbibliotek omfattar förutom huvudbiblioteket även tre närbibliotek, ett sjukhusbibliotek i Törnävä samt två biblioteksbussar.