#kesä #kevät #syksy #talvi

Apila-kirjasto

Seinäjoki sai uuden kaupunginkirjaston vuonna 2012, kun Apilaksi nimetty JKMM Arkkitehtien suunnittelema näyttävä rakennus valmistui. Kirjaston muoto muistuttaa ylhäältä katsottuna apilaa. Sen suunnittelussa on otettu vaikutteita myös japanilaisesta origamista.

Pääkirjasto Apilan julkisivu on kuparia, jossa on suomumainen kuvio. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat kirjaston lehtienlukusali ja asiakaskäyttöön tarkoitetut internet-koneet sekä kahvila. Kirjaston sydän on lukuportaikko, jonka äärellä voi järjestää tapahtumia, lukea kirjoja ja viettää aikaa. Lisäksi ensimmäisessä kerroksessa on kokoontumistila Jaaksi-sali ja Lasten Piilomaa, jossa lapset pääsevät tutustumaan teemojen mukaan järjesteltyihin kirjataloihin. Piilomaan vieressä on aikuisten kirjasali. Kirjaston pohjakerroksessa sijaitsevat musiikkiaineisto sekä nuorten aineisto. Lisäksi pohjakerroksessa on pelitila, näyttelytila ja musiikinkuunteluhuone sekä digitaalinen piano. Alakerrasta on kulku maanalaista käytävää pitkin Aalto-kirjastoon.

Apilan valmistumiseen saakka pääkirjastona toimi Alvar Aallon piirtämä vuonna 1965 valmistunut Aalto-kirjasto, joka on osa Aallon suunnittelemista hallinto- ja kulttuurikeskuksen rakennuksista koostuvaa Aalto-keskusta. Nykyisin Apila ja Aalto-kirjasto muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Aalto-kirjastossa sijaitsevat lukusali, taide-, historia-, ja kansatiedekirjat sekä maakuntakokoelma, kotimaisten lastenkirjojen kokoelma sekä opetus- ja ohjauskäyttöön tarkoitetut ryhmäaineistot. Aalto-kirjaston ja palkitun Apila-kirjaston yhdistää maanalainen käytävä.

Seinäjoen kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjaston lisäksi kolme lähikirjastoa, laitoskirjasto Törnävällä sekä kaksi kirjastoautoa.